Mooie recensies Lawrence of Arabia

Op 10 oktober 2019 ging Lawrence of Arabia in premiere. Hieronder een kort overzicht van de fijne recensies:

NRC ★★★★ “Met haar tekst heeft Van Heemstra complexe, geopolitieke ontwikkelingen weten te verwerken in een humoristische voorstelling, die de film als opstapje gebruikt om vergeten (of genegeerde) stemmen een podium te geven. Het maakt deze Lawrence of Arabia de bijsluiter die iedere filmkijker zou moeten zien.”

De Volkskrant ★★★★ “Lawrence of Arabia is zo een boeiende belevenis, vol enthousiast gedeelde informatie, maar nooit topzwaar, en met hier en daar oergeestige scènes van met name Giovanni Brand en Kirmiziyüz zelf. En mooi hoe Van Heemstra er in haar tekst opnieuw in slaagt kleine, particuliere observaties met het grote historische perspectief te verbinden.”

Parool “Zo ontvouwt zich een betoog dat de geschiedenis die Lawrence of Arabia zo simplificeert niet achter ons ligt, maar ‘nog elke dag in ons gezicht ontploft’. De vluchtelingenstromen van nu een uitvloeisel van de westerse expansiedrift van toen. Een lijn wordt getrokken van de journalist die in de film zo gretig foto’s maakt van T.E. Lawrence naar de in 2014 in Syrië onthoofde oorlogsfotograaf James Foley. ‘Ze fotografeerden feitelijk dezelfde oorlog.’

CineIn het verleden is de accuraatheid van de film al eens in twijfel getrokken, maar theatermakers Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz durfden het aan om zevenentwintig nieuwe scènes te schrijven en met nieuwe perspectieven de film zo compleet mogelijk te maken. Zo ontstond Lawrence of Arabia – de ‘making after’- een aanvulling op deze kaskraker over de Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten.

Lawrence of Arabia is een coproductie van Trouble Man & St. Marjolijn van Heemstra. De voorstelling speelt t/m 2 december door het hele land. Naar de agenda.

Meer nieuws

Registraties online

Nu we niet mogen spelen, zijn we continu op zoek naar manieren om ons werk met je te delen. De afgelopen weken deden we dat in de vorm van het…

lees verder ▸