Antoinette Jelgersma over Metropolis #1

“Elke avond is spannend, maar op de première wordt er een oordeel gevormd.”

Antoinette Jelgersma speelt in Metropolis 1, die op zaterdag 3 maart in première gaat in Theater aan het Spui, de rol van schooldirectrice Erika Kromhout. De komende jaren werkt Sadettin Kırmızıyüz met zijn stichting Trouble Man samen met Het Nationale Theater aan het vierluik Metropolis, waarin de grote stad en de stedeling centraal staan. Het eerste deel gaat over onderwijs. “Alle verhalen die Sadettin gehoord heeft van mensen uit de onderwijswereld zijn in een snelkookpan gegaan met een snufje fantasie. Het resultaat is een nieuw verhaal”, zegt Jelgersma.

De rol van Erika Kromhout is uitdagend. “Zij gaat echt voor de school en heeft een rotsvast vertrouwen in de toekomst. Haar motto is: ‘iemand die zichzelf overwint is sterker dan een generaal die een stad inneemt’.” De actrice van Het Nationale Theater-ensemble vindt de vrije manier van werken van Sadettin Kırmızıyüz fijn. “Het is leuk om zowel maker als acteur te zijn. Tijdens de repetities en improvisaties ontstaan erg mooie momenten. Dat is elke keer weer verrassend.” Jelgersma heeft zich voorbereid op haar rol door veel documentaires te kijken. “Het instampen van de tekst is geen kunst: het inleven wel.” Zenuwen voor de première zijn er altijd. “Elke avond is spannend, maar op de première wordt er een oordeel gevormd“, besluit zij.

Metropolis 1 is van woensdag 28 februari tot en met 10 maart te bekijken in Theater aan het Spui en gaat vervolgens op tournee door het land.

Meer nieuws

Sadettin over Citizen K.

Ricci Scheldwacht voelde Sadettin Kirmiziyüz aan de tand over Citizen K. De voorstelling gaat zaterdag 6 april in première in Theater aan het Spui in Den Haag.

Citizen K is een…

lees verder ▸